Regulamentul de organizare și funcționare al Editurii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu

Dispoziții generale

Art. 1. Regulamentul stabilește modul de organizare și de funcționare a Editurii ULBS.

Art. 2.

(1) Obiectul principal de activitate al Editurii ULBS îl constituie editarea de lucrări cu caracter științific, cultural și artistic;
(2) Obiectul secundar de activitate îl constituie difuzarea lucrărilor menționate la paragraful (1).

Art. 3.

(1) Editura ULBS este o structură integrată în sistemul organizațional al Universității. Editura cumulează două funcții: a) una editorială (științifică), ce se referă la selecția, propunerea și pregătirea pentru apariție a lucrărilor: cărți, publicații, mercantilaj; b) una de diseminare, care are în vedere difuzarea volumelor și revistelor publicate.

(2) Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu nu are personalitate juridică proprie, fiind subordonată Prorectorului pentru Cercetare, Inovație și Internaționalizare.

Art. 4. Activitatea Editurii ULBS are următoarele obiective:

a) editarea cărții academice la standarde calitative ridicate;
b) sprijinirea și promovarea cercetării științifice;
c) sprijinirea și promovarea lucrărilor cultural-artistice;
d) diversificarea ofertei editoriale prin implementarea unor colecții și înființarea unor imprinturi;
e) editarea de traduceri relevante pentru mediul academic și cultural;
f) dezvoltarea de parteneriate cu edituri universitare similare, românești şi străine;
g) promovarea unei imagini coerente a publicațiilor printr-un concept grafic unitar;
h) distribuția publicațiilor editate către un public cât mai numeros și variat.

Art. 5. Activitatea editorială a Editurii ULBS este coordonată de un Consiliu Editorial.

Art. 6. Din Consiliul Editorial fac parte câte un reprezentant al fiecărei facultăți din cadrul ULBS, Coordonatorul Administrativ al Editurii ULBS, precum și Prorectorul pentru Cercetare, Inovare și Internaționalizare. Reprezentanții facultăților în Consiliul Editorial sunt numiți de către Rectorul ULBS și au un mandat egal cu mandatul acestuia.

Art 7. Consiliul Editorial are următoarele atribuții:

a) aprobă politica editorială a ULBS, la propunerea Coordonatorului Administrativ;
b) aprobă planul editorial anual;
c) c) aprobă înființarea de colecții speciale, tematice și imprinturi ale Editurii ULBS, la propunerea Coordonatorului Administrativ;
d) aprobă aparițiile editoriale.

Art. 8. Consiliul Editorial se întrunește în ședințe convocate de Coordonatorul Administrativ, iar deciziile sale sunt consemnate în procese-verbale.

Art. 9. Editura ULBS poate avea coordonatori de domeniu. Aceștia sunt numiți de decanii facultăților ULBS cărora le corespunde domeniul; ei nu sunt membri ai Consiliului Editorial și au următoarele atribuții:

a) stabilesc referenți de specialitate pentru fiecare apariție editorială, în conformitate cu ramura de știință de care aparține;
b) propun Consiliului Editorial înființarea de colecții speciale, tematice ale Editurii;
c) propun Consiliului Editorial proiecte editoriale de lungă durată și autori de prestigiu pentru publicare.

Art. 10. Coordonarea administrativă a Editurii ULBS revine unei persoane din Compartimentul Editura ULBS.

Art. 11. Activitatea editorială a unui imprint al Editurii ULBS este coordonată de o Comisie de Imprint numită de către Consiliul Editorial. Comisia va avea cinci membri, dintre care cel puțin trei vor avea afiliere la ULBS.

Art. 12. Procesul de publicare în cadrul unui imprint al Editurii ULBS urmează aceiași pași ca procesul de publicare în cadrul Editurii ULBS, cu mențiunea că, în cadrul acestora, locul Consiliului Editorial este luat de Comisia de Imprint.

Art. 13. Publicațiile editate de către Editura ULBS se consideră a fi acele lucrări pentru care Editura ULBS acordă ISBN sau ISSN și pentru care cere descriere CIP de la Biblioteca Națională a României.

 

Editarea

Art. 14. Activitatea Editurii ULBS se desfășoară conform următoarei diagrame de relații:

 

Legendă:

  1. Trimiterea manuscrisului spre publicare prin completarea formularului online disponibil pe site-ul Editurii ULBS de către autor.
  2. Preluarea manuscrisului de către secretarul de redacție și transmiterea acestuia către redactor.
  3. Trecerea manuscrisului printr-un program de identificare a similitudinii de către redactor și trimiterea manuscrisului, însoțit de raportul de similitudine, către peer-revieweri.
  4. Review și transmiterea deciziei de review către redactor. (4a. Review pozitiv, se trece la pasul 5; 4b. Review negativ, manuscrisul se întoarce la autor).
  5. Trimiterea manuscrisului către redactor pentru prezentarea în Consiliul Editorial.
  6. Prezentarea manuscrisului în Consiliul Editorial.
  7. Decizia Consiliului Editorial și transmiterea deciziei către autor (7a. Decizie pozitivă, se trece la pasul 8; 7b. Decizie negativă, se refuză publicarea).
  8. Editarea manuscrisului de către redactor și trimiterea către tehnoredactor pentru aranjarea în pagină.
  9. În timpul etapei 8, contractul de cesiune a drepturilor de autor este trimis de către secretarul de redacție autorului, spre semnare. În cazul în care autorul semnează contractul, secretarul de redacție solicită Descrierea CIP de la Biblioteca Națională a României. În caz contrar, procesul de publicare este suspendat.
  10. Trimiterea manuscrisului tehnoredactat de către tehnoredactor spre redactor.
  11. Operarea corecturii pe manuscrisul paginat de către redactor și trimiterea acestuia spre autor pentru corectura finală. Trimiterea manuscrisului paginat spre autor se face la cel puțin 20 de zile lucrătoare după trimiterea manuscrisului spre publicare (1).
  12. Returnarea manuscrisului corectat de către autor spre redactor.
  13. Transmiterea manuscrisului și a corecturilor de către redactor spre tehnoredactor.
  14. Operarea corecturilor de către tehnoredactor și transmiterea manuscrisului spre redactor pentru primul bun de tipar (BT1).
  15. După BT1, manuscrisul este transmis de către redactor spre autor pentru al doilea bun de tipar (BT2).
  16. Oferirea BT2 de către autor.
  17. În cazul în care oricare dintre BT1 sau BT2 nu sunt date, se revine la pasul 10.
  18. Trimiterea de către tehnoredactor a manuscrisului spre tipografie, pentru tipărire.
  19. Trimiterea de către tipografie a întregului tiraj tipărit spre secretarul de redacție.
  20. Trimiterea de către secretarul de redacție spre autor a volumelor cuvenite prin contract, a depozitului legal spre Biblioteca Națională a României și transmiterea volumelor către distribuitori.

 

Art. 15. Peer-reviewerii sunt specialiști în domeniul lor de cercetare, propuși de coordonatorii de domeniu pentru a evalua manuscrisele trimise spre publicare, selectați din lista propunerilor de către membri Editurii ULBS.

Art. 16. Peer-reviewerii primesc un manuscris spre evaluare și completează rapoarte individuale, pe care le transmit Editurii ULBS.

Art. 17. Fiecare apariție editorială va avea doi peer-revieweri cu o activitate științifică recunoscută în domeniu, dintre care cel puțin unul din afara ULBS.

Art. 18. Între Editura ULBS și autorul lucrării se va încheia un contract de editare, care va implica cesiunea dreptului de autor, care va reglementa editarea și difuzarea cărții, în conformitate cu prevederile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare. Editura ULBS nu va elibera codul ISBN și nu va cere descrierea CIP a unui volum în lipsa contractului de editare.

Art. 19. Autorul declară pe proprie răspundere că întreaga lucrare este integral creaţia sa şi că, prin editarea şi difuzarea acesteia, nu sunt încălcate drepturile patrimoniale şi morale ale altor persoane, definite conf. Legii nr. 8/1996, cu privire la drepturile de autor şi la drepturile conexe. Autorul/autorii declară sub semnătură privată pe proprie răspundere că „întregul conţinut al cărţii trebuie să respecte toate reglementările legale privind proprietatea intelectuală, regulile dreptului de autor /copyright-ului şi plagiatului, de nerespectarea acestora făcându-se răspunzători numai autorii şi referenţii lucrărilor. Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu nu îşi asumă nicio responsabilitate în acest sens”. În cazul traducerilor, declarația este semnată doar de către traducător.

Art. 20. Editura ULBS publică volume în tiraje de cel puțin 100 exemplare.

Art. 21. În cazul lucrărilor propuse pentru editare, Consiliul Editorial va aviza modalitățile de acoperire a cheltuielilor de editare a volumului, care pot fi:
a) plata făcută de autor;
b) plata făcută de către ULBS – din fondurile uneia dintre structurile din componența ULBS sau prin intermediul unor proiecte al căror buget include fonduri care pot fi utilizate cu această destinație, conform unei adrese scrise înaintate de autor către Editura ULBS, care să includă aprobarea coordonatorului structurii sau a directorului de proiect.
c) plata făcute din alte surse.

Art. 22. Prețul de vânzare al unei publicații se stabilește în contractul de editare și cuprinde:

a) cheltuieli cu editarea și tipărirea;
b) costurile cu drepturile de autor;
c) alte costuri (comisioane, taxe de difuzare și altele).

Art. 23. Editura ULBS va asigura și actualiza baza de date solicitată de Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor, în conformitate cu obligațiile ce decurg din prevederile Legii nr. 8/1996.

Art. 24. Pentru acreditarea Editurii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, conducerea acesteia are obligația să se asigure că procesul editorial îndeplinește criteriile și indicatorii de evaluare, precum și condițiile de eligibilitate cerute. În acest scop, se realizează periodic:

a) gestionarea și actualizarea propriei pagini web;
b) crearea și mentenanța unei rețele proprii ori realizate în urma unor contracte încheiate pentru difuzarea cărților tipărite, inclusiv prin mijloace de comerț electronic;
c) participarea, în limita bugetului existent, cu producții editoriale în circuitul național al manifestărilor științifice de profil pentru a-și îmbunătăți vizibilitatea și impactul pe piața editorială, tiparul și publicarea în format electronic.

Art. 25. Tiparul va fi executat conform specificațiilor din contractul de editare încheiat între autor și Editura ULBS.

 

Tiparul și publicarea în format electronic

Art. 26. Editura ULBS publică și volume în format exclusiv electronic, în conformitate cu prevederile 52 din Legea 8/1996. Costurile de publicare a volumelor în format electronic nu diferă de costurile volumelor tipărite.

Art. 27. În cazul volumelor tipărite, autorii au și opțiunea publicării volumelor în format electronic, în sistem open access, format PDF/E-book, pe site-ul editurii și/sau în Biblioteca Digitală a ULBS.

Art. 28. Editura ULBS publică și materiale didactice, cu parcurgerea aceluiași proces editorial ca și în cazul celorlalte volume. În cazul materialelor realizate ca atribuții de serviciu rezultate din fișa postului autorului în calitate de cadru didactic titular al ULBS, Editura ULBS suportă integral costurile de editare, tipărire și distribuție. Toate materialele didactice publicate de editura ULBS vor fi disponibile și în sistem open access, format PDF/E-book, pe site-ul editurii și/sau în Biblioteca Digitală a ULBS.

Difuzarea

Art. 29. Difuzarea lucrărilor editate de către Editura Universității „Lucian Blaga” din Sibiu se face după cum urmează:

a) 9 exemplare sunt reținute pentru a fi repartizate astfel: 7 exemplare la Biblioteca Națională a României, pentru Depozitul legal (cf. Legii 111/1995); 1 exemplar la Biblioteca Județeană „ASTRA”; 1 exemplar la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Chișinău.
b) 7 exemplare la Biblioteca ULBS pentru împrumut și pentru schimbul de carte între biblioteci;
c) 5 exemplare se rezervă gratuit autorului, la care se adaugă 15 exemplare puse la dispoziția finanțatorului, dacă e cazul;
d) 10 exemplare la dispoziția Editurii ULBS;
e) restul exemplarelor sunt difuzate de către Editura ULBS, în condițiile contractului de editare.

Art. 30. Lansarea lucrărilor se realizează de către Editura ULBS, în colaborare cu autorul cărții.

Art. 31. Prezentarea și lansarea lucrării se realizează prin acțiuni de publicitate specifice, efectuate de Editura ULBS.

Resursele Editurii ULBS

Art. 32. Dotarea tehnică a Editurii este formată din utilaje și aparatura de tehnoredactare, tipărire, legătorie și finisare cuprinse în listele de inventar actualizate.

Art. 33. Membrii Editurii ULBS propun, în funcție de nevoile specifice, noi achiziții de utilaje și aparatură prin referat. Referatele de achiziție sunt aprobate de persoana cu atribuții de coordonare administrativă și de celelalte structuri abilitate ale ULBS.

Art. 34. Editura ULBS funcționează în regim de auto-finanțare.

 

Dispoziții finale

Art. 35. Aprobarea modificării prezentului regulament este de competența Senatului universitar.

Art. 36. Prezentul regulament intră în vigoare din momentul aprobării în Senatul ULBS.

Art. 39. Anexele 1, 2 și 3 fac parte din prezentul Regulament.